Korte cursussen

Naast de jaarcursussen bieden wij ook regelmatig korte cursussen aan voor diegenen die zich niet voor een heel jaar willen vastleggen of geïnteresseerd zijn in een specifiek thema.
Aangezien wij een vereniging zijn is een kort lidmaatschap verplicht (minimaal voor 3 maanden). Zie ook onze cursusinformatie

fotografie


Portretfotografie

4 donderdagen, wekelijks

Foto’s maken doet iedereen, met een mobieltje of met een goede camera. De ene foto lukt soms wat beter dan de ander. Dus hoog tijd om wat meer kennis te krijgen over alles wat met Portretteren te maken heeft, met informatie over het gehele (digitale en eventuele analoge) werkproces, historie, techniek, compositie, en genres.

Over de cursus:
In de lessen gaat het voornamelijk over de praktische en concrete techniek van de portretfotografie: Hoe ga je te werk met verschillende portretsoorten van individuen en groepen mensen? Hoe werk je goed samen met je model? Hoe kan je een model mooi uitlichten zowel met bestaand licht, als in de studio met kunstlicht of flitslicht?

Hauw Kwee, een ervaren fotograaf, leert je goed met thema’s en onderwerpen te werken, je krijgt verschillende opdrachten tijdens de les, (en optioneel ook in de tussenliggende week, die je geheel zelf kunt plannen, op de tijd die jou zelf het beste uitkomt). Er is veel ruimte voor het bespreken en ontwikkelen van jouw werk.

De focus ligt niet op het bewerken van foto’s, hoewel daar, desgevraagd, veel kennis en ervaring voor beschikbaar is. (Alle camera’s mogelijk, zelfs met mobieltjes, dan wel liefst met foto-app’s waar Sluitertijd, Diafragma en ISO apart op instelbaar zijn.)


Workshop Straatfotografie

4 zaterdagen, tweewekelijks

De cursus creatieve en abstracte fotografie is een cursus waarbij je gaat leren om anders naar je omgeving te kijken. Iedere les gaan we de buurt, de Jordaan, in om op zoek te gaan naar leuke opvallende details en om een uniek beeld neer te zetten van deze prachtige buurt. De ene keer ligt de nadruk op de weerspiegelingen van de grachtenpanden in het water van de grachten, de andere keer gaan we op zoek naar leuke details en levendigheid in de buurt. Tijdens een gevarieerd programma leer je hoe je hier creatieve foto’s van maakt.

Cursusopbouw:

 1. Details fotograferen in de buurt.
 2. Vastleggen van de drukte en levendigheid in de stad.
 3. Weerspiegelingen in het water.
 4. Details van de oude panden en telelensfotografie van de grachten.

Wat heb je nodig: Een camera met telelens of een compact camera met zoomlens.

tekenen en schilderen


Vrije Werkplaats met Model

10 dinsdagen in de middag

 • Elke dinsdag van 14 juni t/m 16 augustus
 • Van 13:30 tot 16:00
 • Er is geen begeleiding door een docent aanwezig
 • Voor cursusprijs zie Rooster korte cursussen

Er wordt gewerkt op eigen initiatief, met eigen onderwerp en techniek.
Het model poseert in korte en lange standen. Over het algemeen is dit 3 x 10, 2x 15 en 3x 20 minuten, soms zijn de laatste 20 minuten verdeeld in 4 x 5 minuten om even als een razende te kunnen werken.

De vrije werkplaats is een uitstekende gelegenheid om zelfstandig, in alle vrijheid te werken. De samenstelling van de groep, beginners en gevorderden, is inspirerend en stimulerend. Geschikt voor zowel beginners die hun vaardigheden willen ontwikkelen als vergevorderden.


Vrije Werkplaats

10 woensdagen in de ochtend

 • Elke woensdag van 15 juni t/m 15 augustus
 • Van 10:00 tot 12:30
 • Er is geen begeleiding door een docent aanwezig
 • Voor cursusprijs zie Rooster korte cursussen

Er wordt gewerkt op eigen initiatief, met eigen onderwerp en techniek.
De vrije werkplaats is een uitstekende gelegenheid om zelfstandig, in alle vrijheid te werken. De samenstelling van de groep, beginners en gevorderden, is inspirerend en stimulerend. Geschikt voor zowel beginners die hun vaardigheden willen ontwikkelen als vergevorderden.
Er wordt met materiaal naar eigen keuze gewerkt: tekeningen, gouaches, schilderijen in olieverf, acryl of aquarel. De onderwerpen ontstaan naar aanleiding van een foto, een andere afbeelding of men werkt naar een stilleven. Het is belangrijk dat vooral ook de eigen fantasie zijn weg kan vinden. Het werk wordt met elkaar besproken en desgewenst wordt er onderling hulp geboden op schildertechnisch vlak.


Inkt! In het stilleven

4 donderdagen in de ochtend

 • verplaatst naar september (nadere info volgt)
 • Van 10:00 tot 12:30
 • Docent is Joske Leinders
 • Voor cursusprijs zie Rooster korte cursussen

Picasso en Braque bekeken het stilleven op een eigen wijze. Ze creëerden een werkelijkheid die niemand eerder zo zag. Hoe kijk jij naar het stilleven? Zie je een verzameling lijnen, structuren, ritmen, vlakken, punten, vlekken, rust of beweging? Kun je hierin verdwalen en een eigen werkelijkheid creëren? Misschien kom je jezelf tegen als in een gespiegelde droom.

Over de cursus:
Met als uitgangspunt het stilleven gaan we op onderzoek uit.
We werken met inkt en experimenteren met de verschillende mogelijkheden.


Abstraheren

3 dagen in juni

Vanuit een directe waarneming gaan we op ontdekkingstocht naar de wereld die ons niet direct openbaart. Het plezier in schilderen en de zoektocht staat centraal in deze workshop. Daarnaast is er veel aandacht voor techniek. We werken met verschillende technieken zoals houtskool en acryl. Experimenteren wordt aangemoedigd, deelnemers kunnen ook hun eigen materiaal meenemen.


Artis 4-daagse

4 dagen in juli

Artis is een gevarieerd park geworden waar zowel oog is voor dieren en planten en dat biedt ons tal van mogelijkheden. We gaan in deze cursus op zoek naar een mooie of grappige combinatie van dieren en planten. Wat te denken van twee pinquïns tussen een tropische slingerplant? Dat is al een verhaal op zichzelf. Of een vogel boven op een giraf. We fantaseren, al tekenend of schilderend erop los!
Maar als je het alleen bij dieren wilt houden mag dat natuurlijk ook. En bij slecht weer zijn er meer dan genoeg binnenplekken om daar te tekenen of te schilderen.

De onderwerpen zijn divers: afhankelijk van de wensen van de cursisten, vrij interpreterend, abstraherend of meer figuratief. Dat alles geeft ruimte voor eigen ontwikkeling.

Let op: voor het entreebewijs voor Artis moet je zelf zorgen (een jaarlidmaatschap kost 82 euro)


Workshop Portret

4 dagen in juli

Beschouw iedere ochtend op eigen wijze een live model.

Hoe pak je het aan? Je krijgt een duidelijke werkwijze aangereikt.
Wat is een inhoudelijke keuze? Het accent ligt op het ontwikkelen van een eigen handschrift.

We werken in vier keer, met houtskool, (conté) potlood met gum, pastel en acrylverf met paletmes. Het papier kan tijdens de workshop aangeschaft worden. Het teken- en schilder materiaal moet je zelf meenemen. We gaan aan het werk met 8-15 deelnemers. Er is een pauze van 11.00 uur tot 11.30 uur. We bespreken het werk na afloop samen.


Kunst aan ‘t IJ

4 dagen in juli

Tijdens deze cursus werken wij op verschillende plaatsen rond het IJ.
Het NDSM-terrein is weer het uitgangspunt. Ter afwisseling en afhankelijk van het weer, kan tijdens de werkweek door de docent voor een andere plek in de buurt van het IJ gekozen worden.


Workshop rond de Noorderkerk

3 dagen in juli

De Noorderkerk is een wonderschoon gebouw in de Nederlandse Barok stijl en is door architect Hendrik de Keyser gebouwd in het begin van de Gouden Eeuw. Een markant gebouw in het hart van de Noordelijke Jordaan!
Meenemen: teken- en schilderspullen, stoeltje of kruk, genoeg water en een zonnig humeur
Een ieder gebruikt zijn eigen techniek en materiaal, bijvoorbeeld houtskool, acryl, aquarel, potlood of een mengvorm: alles is mogelijk.
Schilder Ruys is kunstenares en docent bij de Zondagsschilder en geeft suggesties over kleurgebruik, licht en verhoudingen van de Noorderkerk en haar omgeving. Het accent gedurende de les ligt op het plezier in het tekenen of schilderen.
We bespreken vooraf wanneer en waar we pauze houden.
Kijk ook eens op internet voor informatie over de Noorderkerk,
We verzamelen om 13:20 bij café ’t Winkeltje op de hoek van de Westerstraat en de Noordermarkt en gaan dan de eerste keer rondom de kerk lopen om voor iedereen een fjne plek te vinden.
Bij slecht weer zitten we binnen.


Kunst aan ‘t IJ

4 dagen in augustus

Tijdens deze cursus werken wij op verschillende plaatsen rond het IJ.
Het NDSM-terrein is weer het uitgangspunt. Ter afwisseling en afhankelijk van het weer, kan tijdens de werkweek door de docent voor een andere plek in de buurt van het IJ gekozen worden.


Modeltekenen

3 dagen in augustus

Ruys geeft modeltekenles waarin zij probeert bij de cursisten het gevoel te ontwikkelen voor vormen, kleuren licht, beweging en verhouding van het menselijk lichaam waarin ook restruimtes een belangrijke rol spelen. Het plezier in het tekenen/schilderen staat voorop.
Ruys werkt met prachtige modellen en anders dan bij de jaarcursus is de keuze voor materiaal, het papier en de techniek naar eigen keuze.
Wel blijft het gebruikelijke schema van 3 sta-standen van 5 minuten en 2 zitstanden van 20 minuten staan voor de pauze en na de pauze 1 lange stand.
Ook is Ruys nog steeds een fan van houtskool om mee te schetsen omdat je daarmee heerlijk kunt corrigeren.
Kom op tijd om je ezel in te richten en te settelen en wij beginnen echt om 13:30.

Beeldhouwen en ruimtelijk werken


Hangen-Staan-Leunen

3 dagen in juni

Gedurende deze drie dagen worden er een aantal basis principes van het beeldhouwen onderzocht met verschillende materialen. Elke dag begint met een korte presentatie ter inspiratie.
Dan gaan we aan de slag en bespreken natuurlijk in de loop van de dag al het werk. We zorgen elke middag voor een lekkere lunch met soep.

collage


Workshop Collages

1 dag in juli

Papier is een heerlijk materiaal met een eigen karakter, het scheurt niet altijd zoals je zou willen maar biedt je daardoor de uitdaging hier een antwoord op te vinden.

Plak je er iets bij, haal je iets weg, schilder je er iets bij? Tijdens deze dag gaan we aan de slag met verschillend papier en verf en kunnen er meerdere collages gemaakt worden.

Over het maken van collages is heel veel te vertellen. De bedoeling is dat je na deze dag plezier hebt in het maken van een collage en je thuis ook aan de slag gaat. Ik zorg voor een stilleven maar natuurlijk mag je zelf een foto meenemen die je inspireert om mee aan de slag te gaan.