Voor meer informatie over onze cursussen, zie: Cursusinformatie
Data: 35 lessen, 20 in het voorjaar (januari t/m mei) 15 in het najaar (september t/m december)
Tijd: dinsdagmiddag 13.30 tot 16.00 uur
Docent: Mattis Nicklas
Voor cursusprijs: zie Rooster jaarcursussen
Algemeen: werken in steen vereist geduld, wilskracht en doorzettingsvermogen. Maar als je de basisvaardigheden beheerst, ontwikkelt het zich tot iets meditatiefs. Het veeleisende fysieke werk ontspant de geest en vervult je met voldoening, terwijl je snel significante resultaten kunt behalen.
Je leert de basisprincipes van de afbouwende techniek in beeldhouwkunst en de volgorde van deze werk-stappen. Het resultaat van jouw eigen beeldhouwwerk is een stenen sculptuur, die je met trots aan jouw gasten kunt presenteren in de woonkamer, op het balkon, terras of in de tuin.
We gaan een kalksteen bewerken waaruit we een compacte, ronde sculptuur zullen hakken. Dit kan een dier zijn, bijvoorbeeld een slak, een uil, een egel of een eigen idee dat je meeneemt. Sferische motieven bieden gemakkelijke opties om te corrigeren als er per ongeluk iets afbreekt. We beginnen met een inleiding tot het begrijpen van driedimensionaal werken en hoe je jouw werktuigen op de juiste manier vasthoudt, zodat ze niet bot worden en zodat je kunt bepalen hoeveel materiaal je met één slag weg beitelt.
Tijdens de pauze wordt er aan de hand van dia’s elke week een beeldhouwer besproken.
Ervaring: ongeacht hoe oud je bent, of je nu beginner of gevorderd bent, je verlaat deze cursus met meer zelfvertrouwen en met veel kennis en vaardigheden over materialen en gereedschap.
Wat heb je nodig: materiaal wordt gezamenlijk ingekocht. Er is gereedschap aanwezig voor de beginnende beeldhouwer maar in principe neemt iedereen zijn eigen gereedschap mee.
Data: 35 lessen, 20 in het voorjaar (januari t/m mei) en 15 in het najaar (september t/m december)
Tijd: vrijdagmiddag 13.30 tot 16.00 uur
Docent: Ike van Cleeff
Voor cursusprijs: zie Rooster jaarcursussen
Algemeen: een veelzijdige cursus, waarbij de klassieke basistechnieken een belangrijk onderwerp zijn. De basis van het materiaal is klei of was, maar er is ook veel ruimte voor andere materialen zoals gips, karton, papier maché en nog vele andere materialen. Er is volop ruimte voor experimenteren.
Regelmatig werken de cursisten met een gezamenlijk thema, af en toe is er een model aanwezig voor het maken van een portret of een figuurstudie.
Tijdens de les kijken we naar een presentatie over een beeldend kunstenaar (zowel hedendaags als uit het verleden). Is het mooi, lelijk, moeilijk of makkelijk wordt onderling besproken, in ieder geval is het een inspiratie.
Ervaring: de lessen zijn zowel geschikt voor beginners als gevorderden; de begeleiding is vooral individueel. Door middel van opdrachten worden vaardigheden aangeleerd en verbeterd. Incidenteel werken aan een eigen project kan ook. Aan het eind van de les bekijken we elkaar werk, je leert ook van elkaar.
Wat heb je nodig: klei is de basis, op de 1ste les wordt overlegd welke klei het meest geschikt is. Andere materialen, zoals b.v. gips, worden na overleg in de les aangeschaft. Er is basisgereedschap op het atelier aanwezig. In de loop van de cursus verzamel je je eigen gereedschap. Op het atelier zijn lockers te huur (10 euro per jaar) om je eigen materiaal op te bergen.
Data: 35 lessen, 20 in het voorjaar (januari t/m mei) en 15 in het najaar (september t/m december)
Tijd: zaterdagmorgen van 10.00 tot 12.30 uur
Docent: Willem Harbers
Voor cursusprijs: zie Rooster jaarcursussen
Algemeen: Hakken in steen is een lastig maar mooi proces. In deze cursus worden handmatig kleinere stukken natuursteen bewerkt.
Willem Harbers richt zich in zijn lessen op het verkrijgen van ruimtelijk inzicht en in het gebruik van het materiaal en de betekenis daarvan. Je leert omgaan met diverse beitels, hamers en vijlen en met diverse soorten steen. Belangrijk is het verwerven van ruimtelijk inzicht door het bespreken van het werk.
De techniek is een middel om een beeld te maken en is geen doel op zichzelf. Iedereen werkt voor zichzelf op zijn eigen niveau en eigen tempo. Er zijn geen vaste en/of klassikale opdrachten. In de pauze geeft Willem elke les een korte presentatie over een kunstenaar om het ruimtelijke inzicht te vergroten en ter inspiratie.
Ervaring; Ervaring is niet nodig, een goed humeur wel!
Wat heb je nodig: Materiaal wordt gezamenlijk ingekocht. Er is gereedschap aanwezig voor de beginnende beeldhouwer, maar in principe neemt iedereen zijn eigen gereedschap mee