Marcelle Sieger richt haar lessen heel specifiek op materialenkennis, waarbij ook kennis van de papiersoorten, de dragers, behoort. Verdere aandachtspunten zijn kleurenleer, compositie, perspectief, vorm, contrast en lijnvoering.
De onderwerpen zijn divers: afhankelijk van de wensen van de cursisten, vrij interpreterend, abstraherend of meer figuratief. Dat alles geeft ruimte voor eigen ontwikkeling.
Marjan van Berkel leert je kijken naar de werkelijkheid, het licht en donker, vorm en kleur en zodoende te komen tot een realistisch of niet-realistische manier van werken.
Regelmatig wordt er gewerkt met een model, maar ook met stillevens. Daarnaast zijn er gezamenlijke of vrije opdrachten. De cursisten kunnen naar keuze alle soorten van teken- en schildermaterialen gebruiken. En zo nu en dan kan een duwtje in een andere richting verrassend uitwerken.
Ida van Veen werkt met thema’s en (thuis)opdrachten met ongeveer eens per maand een model- of portretopdracht; hoe zijn de verhoudingen van het menselijk lichaam, hoe kom je tot een goede compositie. Keuze’s maken, zoeken naar contrasten in vorm en kleur. Je eigen beeldend handschrift ontwikkelen.
Marcelle Sieger haar motto is ‘Beter kijken is meer zien!’
In de aquarellessen in het atelier is ruim aandacht voor materialenkennis, waarbij ook kennis van de papiersoorten, de dragers, behoort. Verdere aandachtspunten zijn kleurenleer, compositie, perspectief, vorm, contrast en lijnvoering.
De onderwerpen zijn divers: afhankelijk van de wensen van de cursisten, vrij interpreterend, abstraherend of meer figuratief. Dat alles geeft ruimte voor eigen ontwikkeling.
Artis is zonder twijfel een inspirerende omgeving om te schilderen en te tekenen. Hier zijn de dieren onze modellen. Door goed te observeren leer je beter hoe de verhoudingen zijn, hoe de dynamiek van het dier is, en probeer je dat vast te leggen in jouw werk. Marcelle Sieger leert je kijken naar het onderwerp van je keuze, heeft tips en aanwijzingen waarmee je verder kunt. Uiteindelijk bepaal jij welk aspect je uit wilt lichten, hoe jouw interpretatie van de werkelijkheid – in Artis – wordt.
Marjan van Berkel leert je kijken naar de werkelijkheid, het licht en donker, vorm en kleur en zodoende te komen tot een realistisch of niet-realistische manier van werken.
Regelmatig wordt er gewerkt met een model, maar ook met stillevens. Daarnaast zijn er gezamenlijke of vrije opdrachten. De cursisten kunnen naar keuze alle soorten van teken- en schildermaterialen gebruiken. En zo nu en dan kan een duwtje in een andere richting verrassend uitwerken.
In deze cursus richt Indra Terburg zich naast de traditionele manier van schilderen ook op moderne invullingen dmv verschillende technieken en soorten verf. Je wordt begeleid in wat voor jou daarin de juiste keuzes zijn en wat voor jou de ideale samenstelling is van je eigen set materialen.
Daarnaast is tekenen de basis en daar wordt geregeld aandacht aan besteed. Enige tekenervaring is handig; heb je die niet, dan kun je ook instappen en oefeningen krijgen.
We werken meestal naar de werkelijkheid, maar de abstractie is ook mogelijk. De nadruk ligt op het uitwerken van je schilderij. Daarom kun je wat langer door werken aan één schilderij, thuis en/of in de les.
Jan Frenken werkt programmatisch en soms thematisch. Iedere één of twee maanden besteed hij aandacht aan een bepaalde techniek, zoals aquarel, krijt, acryl, waardoor er dieper kan worden ingegaan op de materie. Hij laat de cursusgroep abstract en expressionistisch werken, soms naar model, naar stilleven of een kleurrijk voorwerp.
Tijdens deze jaarcursus leer je tekenen en schilderen in verschillende technieken. Dit gebeurt aan de hand van gevarieerde en inspirerende thema-opdrachten die je op persoonlijke wijze kunt invullen en vormgeven naar de waarneming en uit je fantasie. Er worden voorbeelden uit de kunstgeschiedenis getoond. De lessen beslaan verschillende genres en onderwerpen: stilleven, landschap, dieren en ook model en portret staan op het programma. Er is alle ruimte om je eigen stijl te ontwikkelen in een figuratieve dan wel een meer abstracte richting. De cursus staat open voor zowel beginners als gevorderden. Edgar Jansen is een veelzijdig kunstenaar en een enthousiast docent die houdt van een positieve werksfeer.
De onderwerpen bij stilleven variëren van bloemen of fruit tot voorwerpen uit de dagelijkse omgeving, bijvoorbeeld: een paraplu met regenlaarzen eronder, een gitaar voor een spiegel, twee grote boodschappentassen enzovoorts.
Het stilleven is een groepsopdracht. Elke les is er een nieuwe opdracht waarbij iedereen zijn eigen materiaal kiest. Er kan groot of klein werk gemaakt worden en figuratief of abstract. Er wordt vooral gelet op kleur, vorm, perspectief en onderlinge verhoudingen. Ook komt het gebruik van het materiaal aan bod.
De laatste tien minuten wordt het werk van iedereen in het midden van de ruimte geplaatst en besproken. Deze bespreking is opbouwend bedoeld en iedereen kan zijn of haar aanvullingen geven.
Ruys geeft modeltekenles waarin voor de pauze verschillende standen geschetst worden waarin zij probeert het gevoel te ontwikkelen voor vormen, kleuren licht, beweging en verhouding van het menselijk lichaam waarin de restruimtes een belangrijke rol spelen. Na de pauze wordt er vrij gewerkt met eigen materiaalkeuze. Het accent gedurende de les ligt op het plezier in het tekenen. 2x per jaar vindt de les plaats in een museum in Amsterdam. Daarnaast stimuleert Ruys haar cursisten ook buiten de lessen te tekenen en schilderen.
Iedere vrijdag komt er een kleine groepje miniatuurschilders met plezier bij elkaar om vol overgave te werken. Bij het maken van een miniatuur, waarbij heel gedetailleerd gewerkt wordt, kan het weken tot zelfs maanden duren voordat een werk af is. Ze werken zonder docent, maar de deelnemers hebben zoveel ervaring dat wij op verzoek elkaar tips kunnen geven.
Weinig ervaring hoeft echter geen belemmering te zijn om ook bij ons te komen werken. Omdat er geen docent is, alles mogelijk. Er wordt gewerkt met olieverf, maar iedereen is vrij om met ander materiaal of groter te werken.
We zien er naar uit om meer mensen te verwelkomen. Je bent van harte welkom.
Deze cursus is geschikt voor beginners en gevorderden. Het is tekenen en schilderen. Er wordt ruime aandacht besteed aan de basisprincipes zoals proporties, vlakverdeling, kleur, licht en donker.
Voor meer ervaren tekenaars kan verder worden gewerkt aan verdieping van de expressie, de zeggingskracht.
Naast portretstudies wordt zo nu en dan naar het gehele figuur gewerkt.
Meestal is er een model, af en toe tekenen we elkaar. Het te gebruiken materiaal is in principe vrij. Houtskool wordt echter wel aanbevolen want het is veelzijdig en makkelijk te corrigeren. Papierformaat 50 X 65 cm is prettig. Er wordt afwisselend gewerkt met korte en langere standen.
Bouch neemt zijn cursisten op een inspirerende manier mee naar een schilderslaboratorium. Materiaalkennis over de verschillende ondergronden en teken- en schildermedia, een inleiding in de anatomie waar dit voor portrettekenen en schilderen relevant is.
Hier staat het zoeken naar een eigen stijl centraal. Kortom: observeren, verbeelden en spelen met verschillende technieken.