Data: 35 lessen, 20 in het voorjaar (januari t/m mei) en 15 in het najaar (september t/m december)
Tijd: dinsdagmiddag 13.30 tot 16.00 uur
Zonder docent
Contactpersonen: Hermine Groenendaal en Berty Sieverding organiseren deze middagen, zij zorgen elke week voor een goed model, geven tips en begeleiding.
Voor cursusprijs: zie Rooster jaarcursussen
Algemeen: Een vrije werkplaats betekent zonder docent werken maar wel met gelijkgestemden. Iedere week zorgen de contactpersonen voor een goed naaktmodel. Het model poseert in korte en lange standen. Over het algemeen is dit 3 x 10, 2 x 15 en 3 x 20 minuten, soms zijn de laatste 20 minuten verdeeld in 4 x 5 minuten om even als een razende te kunnen werken.
De vrije werkplaats is een uitstekende gelegenheid om in alle vrijheid te werken. De samenstelling van de groep, beginners en gevorderden, is inspirerend en stimulerend.
Door middel van opdrachten worden vaardigheden aangeleerd en verbeterd. Incidenteel werken aan een eigen project kan ook. Aan het eind van de les bekijken we elkaar werk, je leert ook van elkaar.
Ervaring: de vrije werkplaats is geschikt voor zowel beginners die hun vaardigheden willen ontwikkelen als ver-gevorderden.
Wat heb je nodig: Materiaal moet jezelf meenemen. Op het atelier kunnen je tegen betaling papier aanschaffen. Ook zijn er lockers te huur om je eigen materiaal op te bergen (voor de prijs zie: Cursusinformatie-Materiaal ).
Data: 18 lessen, 10 in het voorjaar (januari t/m mei) 8 in het najaar (september t/m december)
Tijd: donderdagmiddag 13.30 tot 16.00 uur om de week
Docent: is Ruys.
Voor cursusprijs: zie Rooster jaarcursussen
Algemeen: Tekenen naar model. Je leert kijken, verhoudingen te zien, anatomie, inschatten, voelen en met verschillende materialen en technieken op papier werken.
In de lessen staat het plezier in tekenen centraal. Soms zit er een pareltje tussen en dan geniet je dubbel!
Voor de pauze schetsen we 3 sta-standen van 5 minuten op verschillende manieren en daarna 2 zit-standen van 20 minuten. Na de pauze meestal een ligstand van 3 kwartier met het materiaal vrij naar keuze.
Afsluitend leggen we alle tekeningen op de vloer om te bespreken.
Ervaring: de cursus is zowel geschikt voor beginners als gevorderden.
Wat heb je nodig: Je neemt zelf houtskool, kneedgum en/of andere tekenmaterialen mee. Op het atelier kunnen je tegen betaling papier aanschaffen. Ook zijn er lockers te huur om je eigen materiaal op te bergen (voor de prijs zie: Cursusinformatie-Materiaal ).
Data: 18 lessen, 10 in het voorjaar (januari t/m mei) 8 in het najaar (september t/m december)
Tijd: donderdagmiddag 13.30 tot 16.00 uur om de week
Contactpersoon: Leo Klein Haneveld
Voor cursusprijs: zie Rooster jaarcursussen
Algemeen: een vrije werkplaats betekent zonder docent werken maar wel met gelijkgestemden. Iedere week zorgt de contactpersoon voor een goed naaktmodel. Het model poseert in korte en lange standen. Over het algemeen is dit 3x 5 min, 3x 10 min, 1x 15 min voor de pauze, en 3x 20 min erna.
De vrije werkplaats is een uitstekende gelegenheid om in alle vrijheid te werken. Dat betekent dat de materialen en techniek je eigen keuze zijn. De samenstelling van de groep, beginners en gevorderden, is inspirerend en stimulerend.
Aan het eind van de les bekijken we elkaar werk, je leert ook van elkaar.
Ervaring: de vrije werkplaats is geschikt voor zowel beginners die hun vaardigheden willen ontwikkelen als ver-gevorderden.
Wat heb je nodig: Materiaal moet jezelf meenemen. Op het atelier kunnen je tegen betaling papier aanschaffen.. Ook zijn er lockers te huur om je eigen materiaal op te bergen (voor de prijs zie: Cursusinformatie-Materiaal ).
Data: 35 lessen, 20 in het voorjaar (januari t/m mei) 15 in het najaar (september t/m december)
Tijd: vrijdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur
Docent: Jacob Siemons
Voor cursusprijs: zie Rooster jaarcursussen
Algemeen: “Elke tekensessie begint met een korte algemene instructie, vervolgens wordt op individueel niveau les gegeven. Er wordt ruime aandacht besteed aan de basisprincipes zoals proporties, vlakverdeling, kleur, dynamiek, licht en donker. Voor meer ervaren tekenaars kan verder worden gewerkt aan verdieping van de expressie, de persoonlijke zeggingskracht. Naast portretstudies wordt zo nu en dan naar het gehele figuur gewerkt. Meestal is er een model, af en toe tekenen we elkaar. Het te gebruiken materiaal is in principe vrij. Houtskool wordt echter wel aanbevolen, want het is veelzijdig en makkelijk te corrigeren. Papierformaat 50 X 65 cm is prettig. Er wordt afwisselend gewerkt met korte en langere standen. De les wordt afgesloten met een algehele nabespreking waarbij iedere deelnemer aan bod komt.
Ervaring: In deze cursus is plaats voor zowel absolute beginners als vergevorderden. Dat maakt het een gevarieerde groep.
Wat heb je nodig: de docent laat je vooraf weten wat je de 1ste keer mee moet nemen: houtskool, potloden, krijt, vlakgom e.d.Op het atelier kunnen je tegen betaling papier aanschaffen. Ook zijn er lockers te huur om je eigen materiaal op te bergen (voor de prijs zie: Cursusinformatie-Materiaal ).
Data: 35 lessen, 20 in het voorjaar (januari t/m mei) en 15 in het najaar (september t/m december)
Tijd: vrijdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur
Docent: Bouchaib Dihaj
Voor cursusprijs: zie Rooster jaarcursussen
Algemeen: Je wordt gestimuleerd om niet steeds dezelfde materialen of technieken toe te passen, maar juist open te staan om te improviseren om zo een eigen handschrift te ontwikkelen. In het eerste deel van de les wordt het model in korte, verschillende standen geschetst met houtskool. Na de pauze neemt het model een definitieve stand in en mag je de tijd kiezen om het eindstuk te vervaardigen. Bouch houdt ervan om per onderdeel aan ieder afzonderlijk soms specifieke opdrachten te geven, zoals meer kleur gebruiken of diverse technieken te combineren. Aan het eind van de middag wordt van iedereen het werk op de muur geplakt om uitgebreid te bespreken. Deze opzet is bedoeld om de cursisten niet alleen van de docent maar ook van elkaar te laten leren. Niet vereist is dat het model lijkend is, maar het model moet wel als inspiratiebron dienen.
Ervaring: De cursus is bedoeld voor cursisten met enige ervaring.
Wat heb je nodig: Je neemt zelf materialen mee, zoals houtskool, pastelkrijt, conté, acrylverf of een ander materiaal. Op het atelier kunnen je tegen betaling papier aanschaffen. Ook zijn er lockers te huur om je eigen materiaal op te bergen (voor de prijs zie: Cursusinformatie-Materiaal ).