Cursusinformatie

De vereniging

De Zondagsschilders is een vereniging. Dat betekent dat u voor het volgen van cursussen lid moet worden van onze vereniging. De kosten hiervoor kunt u vinden op het Inschrijfformulier.
Onze twee ateliers zijn in een oud schoolgebouw in hartje Amsterdam op het adres Rozenstraat 206 (dat is achter de Rozengracht, dus gemakkelijk bereikbaar met openbaar vervoer, maar wel een beetje verborgen achter een appartementencomplex).

Professionele docenten

Alle cursussen worden begeleid door professionele docenten, zij hebben een kunstopleiding en zijn werkzaam als beeldend kunstenaar.

Jaarcursussen

Een jaarcursus bestaat uit 35 weken, van januari tot en met december; twintig weken in het voorjaar en vijftien weken in het najaar. Als regel worden tijdens de feestdagen en tijdens de voorjaars- en herfstvakanties geen lessen gegeven. In de periode juni t/m augustus zijn er geen jaarcursussen.

Korte cursussen/Workshops

Korte cursussen en workshops worden het hele jaar gegeven, in de zomer zijn zij onderdeel van het zomerprogramma. De korte cursussen duren tussen de 4 en 8 lessen. De workshops duren tussen de één en drie dagen.

Individueel werken of met groepsopdrachten

Bij sommige cursussen krijg je als groep een opdracht om een bepaalde techniek toe te passen, of kiezen we een gezamenlijk thema of onderwerp om uit te werken. Soms werk je zo natuurgetrouw mogelijk, een andere keer geef je jouw fantasie de vrije teugel: “Gaan we voor abstract of toch figuratief?”

Samen met gelijkgestemden

Wat voor alle cursussen opgaat is het plezier om samen in één atelier te werken met mensen die dezelfde interesse en dezelfde passie hebben en die, samen met de docent, elkaars werken bespreken, bewonderen, maar ook op een opbouwende manier becommentariëren.

Model

Bij sommige cursussen wordt gewerkt met een model. De kosten van het model zijn in de cursusprijs verwerkt.

Materiaal

Op het atelier hebben wij schildersezels, tekenborden, boetseer- en beeldhouwbokken, etspersen en een vlakdrukpers. Voor de beeldhouwers is er een klein assortiment hamers, beitels en raspen en dergelijke beschikbaar, maar handiger is het als je je eigen materiaal meeneemt.
Bij tekenen, schilderen, grafische technieken en beeldhouwen kan je werken met een grote variatie aan materiaal. Eventueel met hulp van de docent kies je zelf jouw materiaal dat je zelf kan meenemen.
Er zijn ook materialen zoals papier, lijsten, en olieverfpaneeltjes op het atelier te koop, evenals alle benodigdheden voor grafische technieken, zoals zink en linoleum.
Bij de groepen die meer thematisch werken is de materiaalkeuze onderdeel van de les.

Wachtlijst

De grootte van de twee atelierruimtes beperkt het aantal cursisten dat gelijktijdig deel kan nemen. Het kan daardoor vóórkomen dat een cursus vol is. Wil je toch op een later tijdstip deelnemen, dan kunnen we je op een wachtlijst zetten.

Vrije werkplaats & Inloopatelier

Naast cursussen die gegeven worden door een docent hebben we ook een aantal vrije werkplaatsen waar je zonder docent met je eigen werkstuk aan de slag kunt, maar wel samen met anderen bezig bent.
Op zondag is er (als er geen andere activiteiten plaatsvinden) een inloopatelier, waarbij leden tegen een kleine vergoeding zelfstandig aan de slag kunnen.