Tekenen, Schilderen en meer

Hoe kan het ook anders met onze naam: wij hebben een groot aantal teken- en schildercursussen

IMG_2276
PetraKaupmann2 (1)
Margot Pop

Voor meer informatie over onze cursussen, zie: Cursusinformatie


Materiaal technieken

Data: 35 lessen, 20 in het voorjaar (januari t/m mei) 15 in het najaar (september t/m december)
Tijd: Maandagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur
Docent: Katelijn Bergman
Voor cursusprijs zie Rooster jaarcursussen

Algemeen: de basis van deze cursus is, hoe je gebruik maakt van verschillende materialen en wat de beste ondergrond is; welke kleur, welke kwasten en hoe meng je een kleur, wat kun je met krijt en inkt, waarbij de persoonlijke keuzes van de cursisten een zeer divers en bijzonder resultaat geven. De docent geeft eenieder persoonlijke begeleiding in deze materialenkennis.

Ervaring: De cursus is geschikt voor beginners en gevorderden.
Wat heb je nodig: tijdens de 1ste les bespreek je samen met de docent welke materialen je het beste aan kunt schaffen. Op het atelier kunnen je tegen betaling papier aanschaffen. Ook zijn er lockers te huur om je eigen materiaal op te bergen (voor de prijs zie: Cursusinformatie-Materiaal ).


Van abstract tot realistisch

 Data: 35 lessen, 20 in het voorjaar (januari t/m mei) en 15 in het najaar (september t/m december)
Tijd: maandagavond 19.30 tot 22.00 uur
Docent: Rudolf Valster
Voor cursusprijs: zie Rooster jaarcursussen

Algemeen: Op maandagavond is een enthousiaste groep schilders aan het werk. De cursisten werken aan een opdracht die door de docent wordt aangedragen. De opdracht wordt door de docent ingeleid en vervolgens gaat iedereen zelf aan de slag. De docent loopt rond en geeft feedback en tips.
Wanneer een opdracht is afgerond leggen we het werk bij elkaar en bespreken we het werk. Daarbij ligt de nadruk op het leren van elkaar.
De opdrachten zijn afwisselend; de aanleiding kan zijn het werk van een kunstenaar of het uitproberen van een techniek, maar ook bijvoorbeeld een kleurenonderzoek. Het open staan voor  experiment en uitproberen van iets wat je nog niet eerder hebt gedaan wordt zeer gewaardeerd.
Er wordt aandacht besteed aan tekenen, maar de nadruk ligt vooral op schilderen. Het is de bedoeling dat de cursisten aan dezelfde opdracht werken met dezelfde soort materialen. De docent probeert de eigen manier van werken van de cursisten te stimuleren.

Ervaring: iedereen is welkom, er wordt individueel les gegeven, dus er is ruimte voor beginners en gevorderden.

Wat heb je nodig: De cursist brengt zelf materiaal mee. Van te voren wordt aangegeven met welk materiaal er de week er op zal worden gewerkt. Op het atelier kunnen je tegen betaling papier aanschaffen. Ook zijn er lockers te huur om je eigen materiaal op te bergen (voor de prijs zie: Cursusinformatie-Materiaal ).


Schilderen met gemengde technieken

Data: 35 lessen, 20 in het voorjaar (januari t/m mei) 15 in het najaar (september t/m december)
Tijd: dinsdagochtend 10.00 tot 12.30 uur
Docent: Ida van Veen
Voor cursusprijs: zie Rooster jaarcursussen

Algemeen: er wordt per drie weken gewerkt aan één thema. Vooraf krijg je via de groepsmail/app informatie over het onderwerp, waarbij de inhoud en de techniek worden besproken. En elke week wordt het thema dmv een opdracht uitgediept. Dat gebeurt zowel in het atelier als soms thuis.
Het gaat erom tot een verdieping in het onderwerp te komen, keuzes maken, zoeken naar contrasten in vorm en kleur. Er wordt een beroep gedaan op je fantasie en zo ontwikkel je je eigen beeldend handschrift.
Het basis materiaal is acrylverf, maar soms wordt dat afgewisseld met andere materialen, zoals bv. bister.
Iedereen werkt individueel aan dezelfde opdracht en je krijgt genoeg tijd om iets rustig en goed af te maken.
Wat heb je nodig: je moet zelf je acryl verf meenemen, soms zorgt de docent voor een ander materiaal. Op het atelier kunnen je tegen betaling papier aanschaffen. Ook zijn er lockers te huur om je eigen materiaal op te bergen (voor de prijs zie: Cursusinformatie-Materiaal ).


Aquarelleren

Data:  18 lessen, 10 in het voorjaar (januari t/m mei) en 8  in het najaar (september t/m december)
Tijd: Dinsdagmorgen van 10.00 tot 12.30 uur (2x per maand)
Docent:  Barbara Guldenaar
Voor cursusprijzen: zie Rooster jaarcursussen

AlgemeenNader in te vullen.
De cursus is goed te combineren met de cursus Schilderen en meer in Artis. In het atelier ligt de focus meer op aquareltechniek en materiaalkennis, in Artis ligt de focus meer op tekentechniek (‘leren kijken’) en wordt het aquarelleren nadrukkelijker aangevuld met andere tekenmaterialen.
Wat heb je nodig: Aquarelverf, kwasten en een aquarelblok. Op het atelier kunnen je tegen betaling papier aanschaffen. Ook zijn er lockers te huur om je eigen materiaal op te bergen (voor de prijs zie: Cursusinformatie-Materiaal ).


Schilderen en meer in Artis

Data:  18 lessen waarvan 10 in het voorjaar (januari t/m mei)  8 in het najaar (september t/m december)
Tijd: Dinsdagmorgen van 10.00 tot 12.30 uur (2x per maand)
Plaats: Artis (lidmaatschap Artis is voor eigen rekening)
Docent: Barbara Guldenaar
Voor cursusprijzen: zie Rooster jaarcursussen

Algemeen: Artis is zonder twijfel een inspirerende omgeving om te schilderen en te tekenen. Hier zijn de dieren onze modellen. Door goed te observeren leer je beter hoe de verhoudingen zijn, hoe de dynamiek van het dier is, en probeer je dat vast te leggen in jouw werk.
Barbara Guldenaar leert je kijken naar het onderwerp van je keuze, heeft tips en aanwijzingen waarmee je verder kunt. Uiteindelijk bepaal jij welk aspect je uit wilt lichten, hoe jouw interpretatie van de werkelijkheid – in Artis – wordt.
De cursus is goed te combineren met de cursus Aquarelleren op het Atelier.
In het atelier ligt de focus meer op aquareltechniek en materiaalkennis, in Artis ligt de focus meer op tekentechniek (‘leren kijken’) en wordt het aquarelleren nadrukkelijker aangevuld met andere tekenmaterialen.
Ervaring: Voor beginners en gevorderden.
Wat heb je nodig: Aquarelverf, kwasten en een aquarelblok. Op het atelier kunnen je tegen betaling papier aanschaffen. Ook zijn er lockers te huur om je eigen materiaal op te bergen (voor de prijs zie: Cursusinformatie-Materiaal ).


Tekenen en schilderen

Data: 35 lessen, 20 in het voorjaar (januari t/m mei) en 15 in het najaar (september t/m december)
Tijd: dinsdagavond 19.30 tot 22.00 uur
Docent: Guus Glass
Voor cursusprijs: zie Rooster jaarcursussen

Algemeen: Op de dinsdagavond maken we samen een ontdekkingstocht langs diverse onderwerpen, variërend van stilleven, model, portret, en landschap.
Maar ook abstracter, bijvoorbeeld: ’hoe werkt een bepaalde kleur te midden van andere kleuren en wat doet een gekozen compositie met de dynamiek van een afbeelding’.
En we gaan oefenen met manieren van weergave; arcerend, vlak vullend, met of zonder kleur, vanuit een tussentoon beginnend, geschilderd of getekend.
Tenslotte verkennen we materialen waarmee je zou kunnen werken, waaronder potlood, houtskool, meerdere krijtsoorten, inkt en ecoline, verf op verschillende basis en welk papier of ondergrond ervoor gebruikt kan worden.
Voorop bij dit alles staat natuurlijk het plezier dat het tekenen en schilderen je kan bieden; zeker als je jezelf verrast met je net gemaakte werkstuk……
Wat heb je nodig: je moet zelf teken- en schildermateriaal meenemen; Op het atelier kunnen je tegen betaling papier aanschaffen. Ook zijn er lockers te huur om je eigen materiaal op te bergen (voor de prijs zie: Cursusinformatie-Materiaal ).


Vrij schilderen en tekenen
Vrije Werkplaats

Data: 35 lessen, 20 in het voorjaar (januari t/m mei) en 15 in het najaar (september t/m december)
Tijd:woensdagmorgen 10.00 tot 12.30 uur
Contactpersoon: Willem Zillig
Voor cursusprijs: zie Rooster jaarcursussen

Algemeen: Bij deze groep werkt iedereen zelfstandig. De sfeer is heel vrij en prettig. Er wordt met materiaal naar eigen keuze gewerkt; tekeningen, gouaches, schilderijen in olieverf, acryl of aquarel. Je werkt aan een eigen project. Er kan maanden aan een schilderij gewerkt worden; daardoor komen er soms ook werkstukken van groot formaat tot stand. De onderwerpen ontstaan naar aanleiding van een foto, een andere afbeelding of men werkt naar een stilleven. Het is belangrijk dat vooral ook de eigen fantasie zijn weg kan vinden. Het werk wordt met elkaar besproken en desgewenst wordt er onderling hulp geboden op schildertechnisch vlak.
Ervaring: de vrije werkplaats is geschikt voor zowel beginners die hun vaardigheden willen ontwikkelen als ver-gevorderden.
Wat heb je nodig: Materiaal moet jezelf meenemen. Op het atelier kunnen je tegen betaling papier aanschaffen. Ook zijn er lockers te huur om je eigen materiaal op te bergen (voor de prijs zie: Cursusinformatie-Materiaal ).


Ambachtelijk schilderen en tekenen

Data: 35 lessen, 20 in het voorjaar (januari t/m mei) 15 in het najaar (september t/tm december)
Tijd: woensdagmiddag 13.30 tot 16.00 uur
Docent: Rudolf Valster
Voor cursusprijs: zie Rooster jaarcursussen

Algemeen:De cursisten maken kennis met materialen en technieken aan de hand van verschillende onderwerpen. De opdrachten zijn afwisselend: dat kan een stilleven zijn of een meer abstracte opdracht. Soms is er een model of kan een kleurenonderzoek het uitgangspunt zijn.

De cursisten werken aan een opdracht die door de docent wordt aangedragen. De opdracht wordt door de docent ingeleid en vervolgens gaat iedereen zelf aan de slag. De docent loopt rond en geeft feedback en tips. Wanneer een opdracht is afgerond leggen we het werk bij elkaar en bespreken we het werk. Daarbij ligt de nadruk op het leren van elkaar.  Het openstaan voor experiment en uitproberen van iets wat je nog niet eerder hebt gedaan wordt zeer gewaardeerd. Er wordt aandacht besteed aan tekenen maar de nadruk ligt vooral op schilderen. Het is de bedoeling dat de cursisten dezelfde opdracht werken met dezelfde soort materialen. De docent probeert de eigen manier van werken van de cursisten te stimuleren.

Ervaring iedereen is welkom, er wordt individueel les gegeven, dus er is ruimte voor beginners en gevorderden.
Wat heb je nodig: De cursist brengt zelf materiaal mee. Van tevoren wordt aangegeven met welk materiaal er de week erop zal worden gewerkt. Op het atelier kunnen je tegen betaling papier aanschaffen. Ook zijn er lockers te huur om je eigen materiaal op te bergen (voor de prijs zie: Cursusinformatie-Materiaal ).


Schildertechnieken

Data: 35 lessen, 20 in het voorjaar (januari tm mei) 15 in het najaar (september t/m december)
Tijd: woensdagmiddag 13.30 tot 16.00 uur
Docent: Indra Terburg
Voor cursusprijs: zie Rooster jaarcursussen

Algemeen: De lessen zijn afwisselend van inhoud. We schilderen of tekenen naar foto’s of de werkelijkheid, figuratief of abstract. Regelmatig maken we stillevens of doen we portret-oefeningen. Onafhankelijk van de stijl zijn de lessen gericht op het uitdiepen van een techniek, materiaal of gereedschap. Daarbij volgt dan een specifieke oefening of opdracht ter verdieping. Dat kan bijvoorbeeld een klassieke techniek als zilverstift-tekenen zijn, glaceren, of varianten van een onderschildering maken zoals grisaille en verdaccio.

Je werkt zowel individueel als in groepsopdrachten. Zelfstandig (door)werken aan eigen werk kan bijvoorbeeld ook als een langere opdracht je niet aanspreekt.  Aan het einde van les bespreken we elkaars werk (niet perse elke keer).  Soms organiseren we een uitje/werkbezoek ter inspiratie.
Ervaring is niet per se nodig, zelfstandige instelling van de cursist wel en de bereidheid om te oefenen. Ervaring en niveau kunnen en mogen door elkaar lopen, je leert ook van elkaar. Schetsen en oefenbladen maken worden aangemoedigd, foute lijnen bestaan niet! Zelf thuis een werkhoek inrichten helpt als je vooruit wilt komen, al is het maar een kleine plek.
Wat heb je nodig: In overleg kan een basisset worden samengesteld voor een nieuwe cursist. Iedereen heeft weer andere voorkeuren, we kijken en overleggen wat het beste is om te kopen. Voor (absolute ) starters: een stukje houtskool is al ruim voldoende om mee te beginnen. Op het atelier kunnen je tegen betaling papier aanschaffen. Ook zijn er lockers te huur om je eigen materiaal op te bergen (voor de prijs zie: Cursusinformatie-Materiaal ).


Beeldende Verkenningen

Data: 35 lessen, 20 in het voorjaar (januari t/m mei) en 15 in het najaar (september t/m december)
Tijd: donderdagmorgen 10.00 tot 12.30 uur
Docent: Edgar Jansen
Voor cursusprijs: zie Rooster jaarcursussen

Algemeen: tijdens deze jaarcursus leer je tekenen en schilderen in verschillende technieken. Dit gebeurt aan de hand van gevarieerde en inspirerende thema-opdrachten die je op persoonlijke wijze kunt interpreteren en vormgeven naar de waarneming of uit je fantasie. De lessen beslaan verschillende genres en onderwerpen: stilleven, landschap, dieren en ook model en portret staan op het programma. Er is alle ruimte om je eigen stijl te ontwikkelen in een figuratieve dan wel een meer abstracte richting.
Iedere week is er een nieuwe opdracht waar de cursisten zelfstandig aan werken. Vooraf ontvang je een reader met voorbeelden van de opdracht met uitleg. Aan het begin van de les krijg je verdere uitleg en voorbeelden uit kunstboeken, daarna ga je zelf aan de slag. De les wordt afgesloten met een nabespreking in de groep en eventueel een preview voor de volgende opdracht.
Ongeveer een keer per maand is er een model voor portret of modeltekenen/schilderen in diverse outfits
Ervaring: Voor beginners is het een verkenning van de mogelijkheden, waarbij enige ervaring gewenst is. Voor de meer gevorderden  is het verdere ontwikkeling van je technieken, nieuwe terreinen ontdekken door uitbreiding van de mogelijkheden.
Wat heb je nodig: je neemt zelf teken- en/of schildermaterialen mee; Op het atelier kunnen je tegen betaling papier aanschaffen. Ook zijn er lockers te huur om je eigen materiaal op te bergen (voor de prijs zie: Cursusinformatie-Materiaal ).


Stillevens

Data: 18 lessen, 10 in het voorjaar (januari t/m mei) 8 in het najaar (september t/m december)
Tijd: donderdagmiddag  13.30 tot 16.00 uur om de week
Docent: Nora Hooijer.
Voor cursusprijs: zie Rooster jaarcursussen

Algemeen: Essentie van de cursus is kijken. De stillevens worden opgebouwd n.a.v. werken van bekende kunstenaars door de eeuwen heen. De diverse stijlen, technieken en zienswijze of expressie worden besproken. Dit ter verrijking van je eigen beeldtaal. Uiteindelijk is het doel om met een brede kennis tot een eigen persoonlijke vorm te komen. Per week is er een onderwerp waar zelfstandig aan gewerkt wordt. Het onderwerp wordt vooraf aan de les via de mail aan alle cursisten gestuurd. Hierbij zit dan al informatie over het thema en geven bijgevoegde linken de mogelijkheid tot verdieping via internet.
Doorgaans kiest de cursist zelf zijn materiaal; dat kan heel  breed zijn. Aan het eind van de les is er een brede presentatie met uitgebreide werkbespreking.
Ervaring: Niveau is niet van belang, stijl en techniek lopen zeer uiteen. Gezien de grootte en het niveau van de groep is enige ervaring en zelfstandigheid wel gewenst.
Wat heb je nodig: Materiaal en keuze van het materiaal is aan de cursist. Voor de stillevens wordt gezorgd. Op het atelier kunnen je tegen betaling papier aanschaffen. Ook zijn er lockers te huur om je eigen materiaal op te bergen (voor de prijs zie: Cursusinformatie-Materiaal ).


Oriëntatie Cursus
Onder meer met April Bergvik en Jacob Siemons

Data: 15 lessen van 23 januari t/m 15 mei 2025
Tijd: donderdagavond 19.30 tot 22.00 uur
3 docenten
Voor cursusprijs: zie Rooster jaarcursussen

Algemeen:In de ze oriëntatiecursus maak je kennis met verschillende teken- en schildermaterialen, technieken om je uit te drukken en werken met verhouding, vorm en kleur.
De cursus is in drieën verdeeld:

1e blok:  Stillevens met mixed media:
In deze eerste 5 lessen draait het vooral om materiaal en vorm. Wat zijn voor jou prettige tools zijn om mee te werken, zoals bijvoorbeeld zoals houtskool, conté, foto’s, knippen en/of plakken. Daarmee onderzoek je wat vorm en verhoudingen doen om tot een stilleven te komen. Het maakt niet uit of de uitkomst figuratief of abstract is, het is vooral een studie om tot een interessant en vooral eigen beeld te komen.

2e blok:  Portret- en modeltekenen:
Sinds de prehistorie wordt de mens uitgebeeld, in verf, krijt en steen. Hoe doe jij dat? In de volgende vijf lessen maak je kennis met het portret en het hele figuur, gekleed en ongekleed. We gebruiken papier, houtskool en een kneedgum.

3e blok : Figuratief en abstract schilderen:
De laatste 5 weken zijn een ontdekkingstocht naar het werken met kleur, vooral met acrylverf. Per week krijg je een opdracht, waarin je ook de eerder opgedane kennis gebruikt. Na een inleiding werk je die zelfstandig uit.

  • Als het goed is heb je aan het eind van deze 15 weken een beeld van waar je hart ligt wat betreft onderwerp, gebruik van verschillende materialen en werking van kleur.
  • In september kan je je inschrijven voor een vervolgcursus

Wat heb je nodig: Op het atelier zijn schildersezels en basismateriaal aanwezig.


Aquarel

Data:  15 lessen, van 23 januari  t/m  15 mei 2025
Tijd: donderdagavond van 19.30 tot 22.00 uur
Docent:   informatie volgt
Voor cursusprijs: zie Rooster jaarcursussen

Algemeen: Aquarelleren wordt vaak gezien als een lastige techniek. Het water laat het kleurpigment over het papier vloeien en lijkt z’n eigen gang te gaan. In de cursus Aquarelleren neemt de docent je mee om de techniek van het aquarelleren onder de knie te krijgen. Het gaat om gebruik en effect van kleuren en water, worden ze ‘nat in nat’ of in lagen toegepast en het vraagt om snel werken. Altijd spannend hoe het er uiteindelijk uit ziet.

De onderwerpen zijn divers: afhankelijk van de wensen van de cursisten, vrij interpreterend, abstraherend of meer figuratief. Dat alles geeft ruimte voor eigen ontwikkeling.

Ervaring: de vrije werkplaats is geschikt voor zowel beginners die hun vaardigheden willen ontwikkelen als voor ver gevorderden.
Wat heb je nodig: papier is te koop op het atelier. Materiaal moet jezelf meenemen. Op het atelier zijn lockers te huur  om je eigen materiaal op te bergen.


Fijnschilderen
Vrije werkplaats

Data: 35 lessen, 20 in het voorjaar (januari t/m mei) en 15 in het najaar (september t/m december)
Tijd: vrijdagmorgen 10.00 tot 12.30 uur
Contactpersoon: Thea de Haan
Voor cursusprijs: zie Rooster jaarcursussen

Algemeen:  Iedere vrijdagmorgen komt er een kleine groep fijnschilders met plezier bij elkaar om vol overgave te schilderen. Doordat er gedetailleerd gewerkt wordt, kan het weken tot zelfs maanden duren voordat een werk af is. We werken zonder docent, maar door de ervaring van de deelnemers is er veel dynamiek en geven zij elkaar op verzoek advies en/of tips .
We zien er naar uit om meer mensen te verwelkomen. Je bent van harte welkom.

Ervaring: Weinig ervaring hoeft geen belemmering te zijn om bij ons te komen werken. Je kunt ook andere technieken gebruiken en ideeën uitwerken.
Wat heb je nodig: Je eigen verfspullen (verf, kwasten etc). Op het atelier kunnen je tegen betaling papier aanschaffen. Ook zijn er lockers te huur om je eigen materiaal op te bergen (voor de prijs zie: Cursusinformatie-Materiaal ).