Historie

de zondagsschilders Amsterdam

Amsterdamse Vereniging “De Zondagsschilders”

In 1934 voelde een groepje schilderende bankbedienden de behoefte, zo staat het in het archief van vereniging ‘in groter verband de kunst te kunnen beoefenen’. Ze plaatsten een advertentie waarop 74 liefhebbers reageerden en het jaar daarop vond op 17 april 1935 de openingsvergadering in hotel Krasnapolsky plaats, “voor allen die de beeldende kunst niet uit hoofde van beroep uitoefenen”

Bij de naam ‘Zondagsschilders’ denk je nu: ‘die schilderen op zondagen’, maar de naam was oorspronkelijk gekozen om te benadrukken dat men zonder vooropleiding, amateuristisch, kunst maakte (zoals Henri Rousseau, in die tijd een opkomend Frans naïef schilder, die zonder kunstopleiding begon te schilderen en uiteindelijke grote bekendheid verwierf en de naam ‘zondagsschilder’ gangbaar maakte ).

De vereniging Zondagsschilders vond een atelier op een zolder aan de Zeedijk, verhuisde nog vele malen tot ze in 1977 uiteindelijk voor zeer lange tijd, 43 jaar, een gedeelte van het gemeentelijk pand Gelderse Kade 101 kon huren.

Nadat de gemeente in 2018 dit pand had verkocht, verhuisde de vereniging noodgedwongen en niet zonder protest en actie op 23 december 2019 naar haar huidige onderkomen: Rozenstraat 206.

Inmiddels, mei 2021, bestaat de vereniging 86 jaar; de lustrumviering ging in 2020 vanwege de coronacrisis niet door, maar of er nog echte ‘bankbedienden’ schilderen?

Er is nog een opname uit 1938 van radio-interview op 78-toeren-langspeelplaten bewaard gebleven waar toenmalige leden over hun motivering en schilderactiviteiten vertellen.