Korte cursussen actueel

Naast de jaarcursussen bieden wij ook regelmatig korte cursussen aan voor diegenen die zich niet voor een heel jaar willen vastleggen of geïnteresseerd zijn in een specifiek thema.
Aangezien wij een vereniging zijn is een kort lidmaatschap verplicht (minimaal voor 3 maanden). Zie ook onze cursusinformatie


Vrije werkplaats met model

  • dinsdagmiddag 10 lessen
  • 4 juni t/m 6 augustus
  • 13.30 – 16.00 uur
  • zonder docent
  • Voor cursusprijs zie Rooster korte cursussen

Het menselijk lichaam blijft een grote uitdaging om vast te leggen, daarom werkt deze Vrije Werkplaats altijd met een model, gekleed of naakt.

Het model poseert in korte en lange standen. Over het algemeen is dit 3 x 10, 2x 15 en 3x 20 minuten, soms zijn de laatste 20 minuten verdeeld in 4 x 5 minuten om even als een razende te kunnen werken.

De vrije werkplaats is een uitstekende gelegenheid om zelfstandig, in alle vrijheid te werken. De samenstelling van de groep, beginners en gevorderden, is inspirerend en stimulerend. Geschikt voor zowel beginners die hun vaardigheden willen ontwikkelen als ver-gevorderden. Het materiaalgebruik is naar eigen keuze (zelf meenemen). Papier is op het atelier te koop, maar er is een beperkte keuze.

Er is geen docent, maar wel een coördinator, die de modellen en de voortgang van de les organiseert.


Workshop modelboetseren

Op zaterdag 8 juni is er de hele dag een model aanwezig, we maken korte schetsen van verschillende standen. Kijken en doen is het motto! Met al snel verassende resultaten.
Op zondag 9 juni is er aandacht om n.a.v. de figuurstudie van zaterdag tot nieuwe vormen en ideeën te komen.
Er is klei aanwezig op het atelier, ook voor de koffie en thee wordt gezorgd. Lunch zelf meenemen.


Tekenen en schilderen in artis

In één week 3 ochtenden heerlijk tekenen en schilderen op verschillende locaties in Artis deze zomer.  Het bijzondere van Artis is dat we er naast de vele soorten dieren ook een grote variëteit aan planten kunnen vinden.

Iedere dag kiezen we, afhankelijk van het weer, een mooi plek in Artis. Met een stoeltje, een schetsblok en teken- of schildergerei gaan we aan de slag. Aan het eind van de ochtend bespreken we met elkaar wat we gemaakt hebben. De volgende dag gaan we weer naar een nieuwe locatie.

Bij slecht weer kunnen we binnen werken, zoals bij voorbeeld bij de apen, de reptielen of het aquarium.

De cursus is geschikt voor beginners en gevorderden, je materiaalgebruik is naar keuze.

Bouchaib Dihaj is een veelzijdige kunstschilder, hij behaalde zijn opleiding aan de “L’école supérieure des beaux arts” te Casablanca, Academie voor Kunst en Industrie te Enschede en de Rijksacademie te Amsterdam en heeft jarenlange ervaring als docent bij de zondagsschilders.

Let op: de toegang tot Artis is niet inbegrepen


Papier vouwkunst

Toshiko Takeuchi is een Japanse kunstenares die sinds de jaren 70 in Amsterdam woont, Papier is haar passie, ze vindt het een betoverend materiaal. Ze maakt zelf sculpturen met vogels en sterren.

Werkwijze: Toshiko scheurt een bladzijde uit een pocketboek. Dat vouwt ze in een vierkant en vervolgens halveert ze dat. Van die helft maakt ze een pijlpuntje en dat kan in een andere pijlpuntje geschoven worden. Ze gebruikt niet alleen papier uit boeken, maar ook uit tijdschriften, advertenties, kopieerpapier en origami papier. Het klinkt zo eenvoudig, maar hoe maak je er iets moois van. Dat is nou precies wat Toshiko ons wil leren.


Modeltekenen en/of -schilderen

In deze korte cursus gaat het om het model, de vormen, kleuren en licht, beweging en verhouding van het menselijk lichaam waarin ook restruimtes een belangrijke rol spelen. Ruys geeft modeltekenles waarin zij probeert bij de cursisten het gevoel voor deze technieken te ontwikkelen. Het plezier in het tekenen/schilderen staat voorop.

Ruys werkt met prachtige modellen en anders dan bij de jaarcursus zijn de keuzes voor materiaal, het papier en de techniek vrij! Bijvoorbeeld houtskool om mee te schetsen omdat je daarmee heel goed kunt corrigeren.

Wel blijft het gebruikelijke schema van 3 sta-standen van 5 minuten en 2 zitstanden van 20 minuten staan voor de pauze en na de pauze 1 lange stand.


Kunst aan het IJ

Tijdens deze week werken we vier dagen op verschillende locaties rond het IJ. Het bijzondere aan deze locaties is dat we zowel met het stedelijk als het landschappelijk karakter te maken hebben: architectuur, de schepen, verwaarloosde landjes en natuurlijk het water en de lucht. Denk maar aan het Stenen Hoofd in het centrum, het KNSM-eiland in oost en plekken in noord zoals het NDSM-terrein.

Iedere dag kiezen we, afhankelijk van het weer, een locatie. Met een stoeltje, een schetsblok en teken- of schildergerei gaan we aan de slag. Aan het eind van de dag bespreken we met elkaar wat we gemaakt hebben. De volgende dag gaan we weer naar een nieuwe locatie.

De cursus is geschikt voor beginners en gevorderden, materiaal is naar keuze, beide docenten beheersen alle technieken.


Tekenen en schilderen op de Noordermarkt

De Noordermarkt is één van de oudste markten van Amsterdam met als blikvanger de wonderschone Noorderkerk in de Nederlandse Barok stijl, door architect Hendrik de Keyser gebouwd in het begin van de Gouden Eeuw. Een markant gebouw in het hart van de Noordelijke Jordaan en geweldig als inspiratie! Net als de huizen erom heen.

Je kiest zelf met welk materiaal je wilt werken, zoals houtskool, acryl, aquarel, potlood of een mengvorm.

Je neemt zelf een stoeltje of krukje mee, je eigen teken- en schilderspullen, genoeg water en een zonnig humeur. Als het slecht weer is, dan werken we in de Noorderkerk. We houden halverwege een pauze.

Schilder Ruys is kunstenares en docent bij de Zondagsschilder, zij geeft suggesties over kleurgebruik, licht en verhoudingen van de Noorderkerk en haar omgeving. Het accent gedurende de les ligt op het plezier in het tekenen of schilderen.

Kijk ook eens op internet voor informatie over de Noorderkerk.


Beeldhouwen

10 aaneengesloten lessen
Tijd: dinsdagmiddag 13.30 tot 16.00 uur
Docent: Mattis Nicklas
Voor cursusprijs: zie Rooster korte cursussen

U kunt op elk moment instromen.
hiervoor kunt u contact opnemen met het secretariaat (info@dezondagsschilders.nl)
Dit is een kort versie van de cursus beeldhouwen op dinsdagmiddag.
Voor de cursusbeschrijving zie: Beeldhouwen (dinsdagmiddag)


Schildertechnieken

10 aaneengesloten lessen
Tijd: woensdagmiddag 13.30 tot 16.00 uur
Docent: Indra Terburg
Voor cursusprijs: zie Rooster korte cursussen

U kunt op elk moment instromen.
hiervoor kunt u contact opnemen met het secretariaat (info@dezondagsschilders.nl)
Dit is een kort versie van de cursus beeldhouwen op dinsdagmiddag.
Voor de cursusbeschrijving zie: schildertechnieken