Naast de jaarcursussen bieden wij ook regelmatig korte cursussen aan voor diegenen die zich niet voor een heel jaar willen vastleggen of geïnteresseerd zijn in een specifiek thema.
Aangezien wij een vereniging zijn is een lidmaatschap verplicht. Voor de tarieven van het lidmaatschap , zie het inschrijfformulier
Algemeen:een vrije werkplaats betekent zonder docent werken maar wel met gelijkgestemden. Iedere week zorgt de contactpersoon voor een goed naaktmodel. Het model poseert in korte en lange standen. Afgesproken wordt hoelang je werkt aan een aantal standen voor en na de pauze.
De vrije werkplaats is een uitstekende gelegenheid om in alle vrijheid te werken. Dat betekent dat de materialen en techniek je eigen keuze zijn. De samenstelling van de groep, beginners en gevorderden, is inspirerend en stimulerend.
Aan het eind van de les bekijk je elkaars werk- zo leer je ook van elkaar.
Ervaring: de vrije werkplaats is geschikt voor zowel beginners die hun vaardigheden willen ontwikkelen als ver gevorderden. Wat heb je nodig: papier is te koop op het atelier. Materiaal moet jezelf meenemen. Op het atelier zijn lockers te huur om je eigen materiaal op te bergen.
De contactpersoon organiseert de praktische zaken en wordt nader aangewezen.
Oriëntatie Cursus
Data: 15 lessen van 23 januari t/m 8 mei 2025
Je kunt ook voor een enkel blok inschrijven.
Algemeen:In de ze oriëntatiecursus maak je kennis met verschillende teken- en schildermaterialen, technieken om je uit te drukken en werken met verhouding, vorm en kleur.
De cursus is in drieën verdeeld:
1e blok (23 jan. t/m 27 febr.): Stillevens met mixed media: Docent: Ida van Veen
In deze eerste 5 lessen draait het vooral om materiaal en vorm. Wat zijn voor jou prettige tools zijn om mee te werken, zoals bijvoorbeeld zoals houtskool, conté, foto’s, knippen en/of plakken. Daarmee onderzoek je wat vorm en verhoudingen doen om tot een stilleven te komen. Het maakt niet uit of de uitkomst figuratief of abstract is, het is vooral een studie om tot een interessant en vooral eigen beeld te komen.
2e blok (6 mrt. t/m 3 apr.): Portret- en modeltekenen: Docent: Jacob Siemons
Sinds de prehistorie wordt de mens uitgebeeld, in verf, krijt en steen. Hoe doe jij dat? In de volgende vijf lessen maak je kennis met het portret en het hele figuur, gekleed en ongekleed. We gebruiken papier, houtskool en een kneedgum.
3e blok (10 apr. t/m 8 mei): Figuratief en abstract schilderen:
Docent: April Bergvik De laatste 5 weken zijn een ontdekkingstocht naar het werken met kleur, vooral met acrylverf. Per week krijg je een opdracht, waarin je ook de eerder opgedane kennis gebruikt. Na een inleiding werk je die zelfstandig uit.
Als het goed is heb je aan het eind van deze 15 weken een beeld van waar je hart ligt wat betreft onderwerp, gebruik van verschillende materialen en werking van kleur.
In september kan je je inschrijven voor een vervolgcursus
Wat heb je nodig: Op het atelier zijn schildersezels en basismateriaal aanwezig.
.
Aquarel
Data: 15 lessen, van 23 januari t/m 8 mei 2025
Je kunt ook voor 5 aaneengesloten lessen inschrijven
Algemeen: Aquarelleren wordt vaak gezien als een lastige techniek. Het water laat het kleurpigment over het papier vloeien en lijkt z’n eigen gang te gaan. In de cursus Aquarelleren neemt de docent je mee om de techniek van het aquarelleren onder de knie te krijgen. Het gaat om gebruik en effect van kleuren en water, worden ze ‘nat in nat’ of in lagen toegepast en het vraagt om snel werken. Altijd spannend hoe het er uiteindelijk uit ziet.
De onderwerpen zijn divers: afhankelijk van de wensen van de cursisten, vrij interpreterend, abstraherend of meer figuratief. Dat alles geeft ruimte voor eigen ontwikkeling.
Ervaring: de vrije werkplaats is geschikt voor zowel beginners die hun vaardigheden willen ontwikkelen als voor ver gevorderden. Wat heb je nodig: papier is te koop op het atelier. Materiaal moet jezelf meenemen. Op het atelier zijn lockers te huur om je eigen materiaal op te bergen.