De Stoel

Nora Hooijer docent stillevens donderdagmiddag atelier 2

Opdracht Les 5 “DE STOEL”

Werkbespreking

Dit keer een aantal benaderingen mogelijk.
Om te beginnen met de z.g. ‘Luie stoel’
Sonja en Marijke hebben zich door de schilderijen van Kate Lewis laten inspireren. Sonja in een spel van vormen, lijnen en decoratie, Marijke meer met vlakken. Beiden doen wel een spel van voor en achtergrond, waarbij het leuk is om ze naast elkaar te zien. Hier zie je goed het effect van de terugtrekkende werking van blauw en het naar voren willen komen van de rode kleur. Bij Sonja komt door dit kleurgebruik de stoel los van de achtergrond, bij Marijke komt de omgeving naar voren en omsluit de stoel. Daar is geen goed of fout aan; dat zijn keuzes met ieder hun eigen effect. En beide hebben hun eigen spanningsveld.

Anderen hebben hun luie stoel in huis als uitgangspunt genomen; die van Jan past ook helemaal bij hem. Een prachtig schilderij van Jan, met zorg geschilderd en gefotografeerd. En daar heeft Tini ook een belangrijk aandeel in gehad.
Mooi van perspectief, waarbij de stoel net iets anders van richting op de tegels staat.
Lastig, maar heel goed gedaan! Mooie lichtval ook op de stoel en gordijn. Klasse!

Twee heel andere ‘luie stoelen’ die leuk zijn om naast elkaar te zetten. Tilly en Ina.
Een soort van gelijke benadering van een tekening en schilderij: heel veel belang bij de compositie en de vlakverdeling. Bij allebei zijn de ‘restruimtes’ zijn mooi verdeeld en in goede verhouding tot het onderwerp. Leuk om zo ook te zien hoe belangrijk de kat en het kussen zijn, in de stoel. Ze hebben ook beide voor een dynamiek gezorgd; Tilly door de stoel weg te draaien op een rechte horizon. Ina door de stoel bijna van voren te schilderen maar de
Horizon schuin weg te laten lopen. Ook zijn bij beide de stoel en de vloer rustig en zit de decoratie in de wand en het vloerkleed.

Twee maal stoel in zwart/wit; Saskia en Thea.
Saskia: ‘Bijgaand een fantasie rondom mijn Tulip eetkamerstoelen van Saarinen.
Zoals je ziet heb ik me beperkt tot potlood.’ En dat hebben ze beiden gedaan.
Bij Saskia groeit de tekening bijna organisch als een plant van binnen uit naar buiten.
Waarbij de stoelen zijn opgenomen in een soort van dans. Hier is het woord ‘compositie’ zo duidelijk van toepassing voor muziek als beeld. Bij Thea niet poëtisch maar een mooie registratie van dat wat je ziet. In een mooie verhouding op het papier, met ook door met groot en klein te werken duidelijk de stoel op de voorgrond, dan de vaas en dan de kast. Met de muziekapparatuur die weer mooi past bij Saskia

En dan de houten stoelen, de keukenstoelen, in zijn geheel of in detail.
Margot met ook een spannende competitie tussen rood (bruin) en blauw(groen). Bijzonder om te zien dat er in dit schilderij bijna geen rechte lijn zit. Er is een dynamiek van koffie, tafel, krantje en koekje erbij….. Het turquaas trekt een diagonaal door het schilderij; het contourblauw scheidt de vlakken en verbindt tegelijkertijd. Anneke maakt een uitsnede, maar laat daarbij wel de functie van de stoel overeind: het kussentje van de zitting is van belang voor de stoel, maar ook de verbinding met de kleur van de achtergrond en de planten-standaard.

Bep en Irene; licht, rank, raam. Een heel mooi lijnenspel van Bep van Stoel en raam. Mooi die overeenkomst van kleur met zitting stoel en raamkozijn. En dan de grote rustvlakken van de vloer van getemperde kleur. Verzadigd en onverzadigd, hier heel mooi gebruikt.
Irene een mooi spel van licht en ruimte, waarbij de primaire kleuren (geel en rood) de onderwerpen doen uitkomen tegen de achtergrond. Keuze van je compositie blijft belangrijk bij Irene, ook hier heeft het schilderij ruimte over aan de rechterkant en schuift het verhaal vooral naar links. Prachtig geschilderde bloemen, overigens.

Met Phil schuif ik langzamerhand naar het zonnige terras; ook een heel overwogen en interessante uitsnede en compositie. Van alles iets te zien maar meer dan voldoende. Mooi van kleur, goed van perspectief. Mooi werk.

2 werken van Wies over corona-tijd:
“praatkrukje” en “Ons Corona-bankje”

 

Wil je alle tot nu gepubliceerde werken zien?

klik dan hier