Jan Six

Kunsthandelaar jhr. drs. Jan Six poseerde op 3 maart 2019 bij Portret op Zondag

Na het welkom van onze voorzitter Peter Janzen, waarin hij het begrip “Zondagsschilder” in zijn historisch context plaatste en verbond met het heden van onze vereniging, namelijk op alle dagen actief, daalde er een serene stilte over ons atelier neer.
Het tikken van de schilders- en tekenmaterialen en het geklingel van kwasten in potjes water was het enige wat er nog te horen was en ontging ook Jan niet. Poseren kostte Jan geen enkele moeite. Voor Urban Larsson, duurde het poseren, wat hij dagenlang voor hem deed, aanmerkelijk langer vertelde hij.

Docente Nora Hooijer, schilderde ook mee deze middag. Zij verwoordde in de pauze, bij het speciaal voor deze gelegenheid ingerichte prikbord, op prachtige wijze de kracht van de vereniging, de onderlinge verbondenheid en hoe het al het aanwezige talent het niveau van een amateurschilder overstijgt en daarbij niet aan leeftijd gebonden is.

Jan reflecteerde, bij het uitzoeken van het portret dat mee naar huis zou gaan, met zijn kennis en kunde als kunsthandelaar en kunsthistoricus, op alle gemaakte werken, beschouwde het vanuit verschillende perspectieven: hoe hij het poseren had ervaren, het effect van het licht, de invloed van de positie van de portrettist, de diverse technieken en de tijd die ervoor beschikbaar was. Zijn vriendin Ronit Palache stond hem bij tijdens het lastige moment van kiezen. Gedreven daar waar zijn hart naar uitgaat, het beschilderde doek, koos hij voor het portret dat gemaakt was door Leendert Fransen. De tekening van Thea de Haan ging ook mee.

Met Jan zijn warme persoonlijkheid, oprechte belangstelling en interesse voor onze vereniging was hij niet alleen en juweel van een gast maar leverde dat ook juweeltjes van werken op. Tastbaar en niet tastbaar zullen die blijvend worden gekoesterd.

Zie impressie