Vrije werkplaats – modelstudies – dinsdagmiddag atelier 2

Hermine Groenendaal, die de vrije werkplaats begeleidt, zorgt elke week voor een goed model. Het naaktmodel poseert in korte en lange standen. In het algemeen is dit 3 x 10 en 2 x 15 minuten, dan, na een pauze van 20 minuten, 3 x 20 minuten. Het model bepaalt meestal zelf de houdingen die aangenomen worden.
Deze middag is een uitstekende gelegenheid om zelfstandig, in volledige vrijheid te werken. De samenstelling van de groep is van beginners tot vergevorderden. De sfeer is ontspannen en geconcentreerd en er wordt een grote variatie aan technieken door de deelnemers gebruikt. Deze combinatie werkt bijzonder inspirerend en stimulerend. Tijdens de pauze en na afloop van de sessies kun je eventueel het werk van de anderen bekijken. Het materiaalgebruik bepaal je zelf. Er is een beperkte keuze aan papier op het atelier te koop.

Fotoimpressie

Reviews

In de kleine ruimte zitten wij, zowel nog niet zo gevorderden als professionele tekenaars, gebroederlijk naast elkaar te zweten om het model goed af te beelden. Dat is elke keer weer een uitdaging. Voor iedereen. Een geruststelling voor de minder ervaren tekenaars en schilders onder ons.
Iedereen zit er om er weer eens lekker hard tegenaan te gaan. Wij zijn echt een groep van noeste werkers. Kletstijd gaat af van schetstijd, zeg maar. Na afloop is iedereen moe, maar meestal redelijk voldaan. Niet zozeer omdat er een goede tekening tussen zit, maar het is vooral zo fijn om te doen. En het blijft leerzaam, hoe gevorderd je ook bent. Vraag me niet hoe dat kan. Je mag het vragen, alleen zeg ik op voorhand dat ik niet snap hoe ik, na een paar jaar, nog steeds een soort van beginner ben gebleven. Geeft niet, het blijft gewoon gaaf om te doen.
Waarschijnlijk vindt iedere kunstenaar, ook de meest gevorderde, een geheel wit vel tot op zekere hoogte eng. De eerste streep of veeg vind ik in ieder geval de lastigste. Daarna begint het ‘eeuwige’ herstellen van de door jezelf ingebouwde fout. Dit geeft mij regelmatig reden tot vertier omdat het zo’n absurde activiteit is. Bij het ene model kun je maar beter de verleiding weerstaan om haar mooie lijnen te vangen, want je verdwaalt gegarandeerd. Bij een ander verbaas je dat zo veel zacht en rond toch blijkbaar slanker is dan je had gedacht. Zo raar om dat eerst op je werkstuk te zien verschijnen voordat je het ziet. Tekenen lijkt in zulke gevallen als het ware ‘vooraf’ te gaan aan het zien. Kan natuurlijk niet, want je moet toch vooral goed kijken bij het modeltekenen.
Dit is een van de mysteries van het modeltekenen. Eigenlijk begrijp ik geen hout van…
Debby Marchena

Hermine Groenendaal, lid van de Onafhankelijken, geeft alle ervaren kunstenaars en amateurs veel plezier in het maken van modelstudies. Het werk wordt niet beoordeeld. De ervaren kunstenaar kan met zoveel verschillende modellen elke dinsdag zijn inspiratie uitleven. Voor de amateur-tekenaar is het de perfecte manier om goed te leren kijken en technieken uit te proberen ( houtskool, gouache, aquarel, pastel, acryl, enz.). Modeltekenen geeft ontspanning van het dagelijkse leven, het is verrassend, werkt inspirerend en geeft een blij gevoel. Nieuwe mogelijkheden in de kunst ontstaan in deze prachtige middagen Ik geniet er al vele jaren van.
Jet van Schaik

Tarief, waar en wanneer
Zie: Cursusrooster dinsdagmiddag atelier 2

Aanmelden