Tekenen en schilderen – soms model – maandagavond atelier 2

Wat is belangrijk om te kunnen tekenen en schilderen? Leren kijken naar de werkelijkheid, naar licht en donker, naar vorm en kleur en zodoende komen tot een realistische of niet realistische manier van werken.
Het tekenen en schilderen kan naar aanleiding van een model, een stilleven, een gezamenlijke opdracht of een vrije opdracht.
Alle teken-en schildermaterialen kunnen worden gebruikt. Dit alles naar eigen keuze. Ingaan op de (eventuele) bedoeling van de cursist en zo nodig een bepaalde materiaalkeuze adviseren. Een duwtje in een andere richting kan verrassend zijn!
Er zijn regelmatige werkbesprekingen.

Fotoimpressie van tekenen en schilderen met model

Fotoimpressie van tekenen en schilderen zonder model

Reviews

Mijn eerste avond bij de zondagsschilders: een groot vel wit papier kijkt me dreigend aan. Om een eerste kwaststreek neer te zetten te midden van zoveel talent, vereist enige moed. Maar wat ben ik blij dat ik heb doorgezet!
Wat ik op de maandagavond leer, is steeds weer een uitdaging. Onze docente, Marjan van Berkel, leert je goed te kijken, goed los te laten. Ze leert je met diverse materialen om te gaan, met het palet en met het mengen van kleuren. We worden gestimuleerd om steeds een volgende stap te zetten. Er worden dan ook eisen gesteld aan ieder persoonlijk. Marian kijkt daarbij goed naar de fase waarin je zit. Gemakzuchtig en slordig zijn en uit zijn op effect, vallen bij haar niet in goede aarde.
Dat er op maandagavond zoveel talentvolle en gezellige schilders bezig zijn, is een extra stimulans om steeds beter te worden in de kunst van het schilderen. Zelf kan ik nu regelmatig met enige trots naar mijn resultaten kijken. En ook uit mijn omgeving komen zeer enthousiaste reacties.
Loes Roelofs (lid sinds november 2013)


Na meerdere cursussen schilderen en de Rietveld Academie opleiding illustratie te hebben gevolgd werd het tijd om weer iets geheel anders te gaan doen m.b.t. vrij schilderen en misschien abstract. Toen ik in 2014 lid werd van de Zondagsschilders kon ik meteen aan de slag bij Marjan van Berkel op de maandagavond, wat mij heel goed bevalt. Tevens is de regelmaat van elke maandag naar de Geldersekade goed voor de progressie in je eigen schilderkunst.
Marjan is een docente die je goed weet te sturen. Zij kan de cursisten goed motiveren en inspireren, zowel met figuratief als met abstract schilderen.
Verder bedenkt ze leuke opdrachten, die mij aanspreken, bijvoorbeeld mensen ten voeten uit, model Sien in rood, geel en blauw, stilleven in rood blauw en geel, abstract schilderen vanuit een ander schilderij en zo meer.
Ik hoop nog vele jaren bij de Zondagsschilders mijn creativiteit te kunnen bijspijkeren bij Marjan of eventueel ook bij een andere docent.

Hieronder een voorbeeld van een opdracht met een detail uit het schilderij.
Marion Rijnders (lid sinds 2014)

00 Schilderij00 schilderij detail


Schilderen en tekenen is als een handschrift ontwikkelen De maandagavondgroep is een ontspannen groep met veel mogelijkheden. Marjan van Berkel stimuleert het verleggen van grenzen door in gezamenlijkheid toch een persoonlijke ontwikkeling te laten ontstaan.
Eigenheid blijft daarbij voorop staan. Wil je gestuurd worden of juist zelfstandig werken? Dat kan, door het werken naar model en naar stilleven; realistisch of niet, met gerichte opdrachten als dat nodig is. Gezamenlijke besprekingen werken daarbij inspirerend.

Tarief, waar en wanneer:
Zie: Cursusrooster maandagavond atelier 2

Docent
Marjan van Berkel

Aanmelden