Tekenen en schilderen – soms model – dinsdagmorgen atelier 1

di-mo-3-veen-schilderen-acryl-landschap-04In de lessen van Ida gebeurt van alles: tekenen, schilderen, een mix van de verschillende technieken door plakken en scheuren en daarna weer schilderen. Dit alles kan zowel bij het werken naar model, stilleven, muziek of een gedicht zijn. Ze bedenkt een thema en werkt daarmee in een blok; thema en techniek zijn geïntegreerd. Ida wil dat de cursisten zich open stellen en bereid zijn om mee te doen. Zij stelt je de vraag: Hoe kom je tot een beeld? Hoe kun je een beeld opbouwen?
Zij stimuleert om naar gevoel te werken en dat men vanuit de werkelijkheid tot eigen ideeën komt, de eigen expressiemogelijkheden ontdekt en leert ontwikkelen. Je kunt iets bereiken in je tekening door een bepaalde methode van tekenen, bijvoorbeeld alleen licht of een omtrek. Je gaat daardoor anders kijken, ook naar de ruimte er omheen.

Thema
Een week van te voren wordt een thema aangegeven, met daarbij een aantal opdrachten naar keuze. Om de drie à vier weken gebeurt dat naar aanleiding van een model of een portretopdracht. Een oefening in goed leren kijken en zoeken naar verhoudingen. Hoe kom je tot een compositie? Het gaat ook over keuzes maken en zoeken naar contrasten in vorm en kleur, en over het ontwikkelen van een beeldend handschrift.
Soms wordt ook de materiaalkeuze als bepalend aangegeven maar meestal kiezen de cursisten zelf het materiaal uit, dat zich het beste leent voor de uitvoering en experimenteren daarmee. De doelstelling van de les is dat de gemotiveerde cursist zoveel mogelijk zichzelf kan zijn met daarbij een dosis zelfkritiek.
Aan het einde van de ochtend wordt het werk gezamenlijk besproken.

Fotoimpressie

Docent
Ida van Veen

 

Tarief, waar en wanneer
Zie: Cursusrooster dinsdagmorgen atelier 1

Aanmelden