Grafisch atelier – vrijdagavond 3de etage

Een breed scala van technieken wordt toegepast, zoals: etsen, aquatint, droge naald, vrije bijt, vernis moux, waterglasdruk , materiaaldruk, linosnede, houtsnede, monoprint, sjabloondruk en gemengde technieken. Er zijn drie persen: één pers wordt alleen voor het afdrukken van etsen gebruikt, een andere pers voor linosnedes en houtdrukken en de derde pers voor sjabloondrukken en monoprints.
Hermine Groenendael begeleidt het grafisch atelier. De (basis)vaardigheden worden al doende geleerd, stap voor stap de ervaring opbouwend, in het tempo van de deelnemer, met alle ruimte voor individuele voorkeur en eigen expressie. Alles is mogelijk; prenten naar eigen ontwerp, of geïnspireerd door iets; het kan figuratief zijn of abstract, zwart-wit of met briljante kleuren.
De begeleiding is individueel en daardoor is de cursus geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Zowel op de druktechnische kant als op het artistieke eindresultaat wordt ingegaan. De interactie tussen de deelnemers onderling is ook van groot belang voor de verdere persoonlijke ontwikkeling. Het bekijken van elkaars werk gedurende de avond en het bespreken van de gebruikte technieken wordt dan ook gestimuleerd. Het einddoel is dat je zelfstandig als prentmaker/prentmaakster kunt werken.
Alle benodigde materialen zijn aanwezig. Papier, zink en linoleum kunnen ter plekke worden aangeschaft.

Fotogalerij

Grafisch atelier

Review
Op vrijdagavond wordt de derde verdieping aan de Geldersekade bezet door de grafische groep van de Zondagsschilders. Onder leiding van Hermine Groenendaal en Debby Marchena verdringen leden van deze groep zich rond de drie persen of drukmachines, terwijl anderen aan de diverse tafels bezig zijn met hun druksels , sjablonen, snijwerk in hout of linoleum en het krassen in etsplaatjes. Zeer ambachtelijk allemaal.
De docent is Hermine, maar je kunt niet zeggen dat er sprake is van een cursus. De leden zijn behoorlijk ervaren en zelfstandig. Als je nieuw komt, dan krijg je van Hermine gewoon individuele begeleiding en je gaat maar aan de slag. De leden van de groep bekijken elkaars werk intensief, bekritiseren elkaar op een positieve wijze en geven adviezen. Zo leer je van elkaar. De veiligheid, zoals het werken met de etszuren en de kast met harspoeder voor de aquatint, is in handen van Hermine. Dat is haar verantwoordelijkheid.
De onderlinge band tussen de leden, vooral vrouwen, is uitstekend en soms schreeuwt één van de deelnemers dat het te gezellig wordt en dat er gewerkt moet worden. U ziet, de sfeer is zeer ontspannen. Overigens slaat zo’n ironische brul nergens op, want er wordt keihard gewerkt. En het resultaat mag er zijn. Als u de expositie in het fort in Abcoude tijdens de afgelopen Monumentendagen gezien heeft, kunt u dat beamen.
Er zijn drie persen. In de aparte ruimte, laten we zeggen de keuken, staat de grote etspers. Ook de kast met het zuur en het verwarmingsplaatje voor het instrijken van etsplaatjes met inkt zijn daar te vinden. In de inham van het grote atelier, daar waar meestal de ezels opgesteld staan, bevindt zich de grote drukpers voor lino- en houtsnedes. En dan is er nog achterin een kleine pers die zeer geschikt is voor het drukken van sjablonen en monoprints. Lithografie en zeefdruk is niet mogelijk. Grafiek leent zich bij uitstek voor het toepassen van gemengde technieken. Dat is een extra uitdaging.
Wat let u om eens een kijkje te komen nemen. U bent welkom en er is nog plaats. En laat u niet afschrikken door het ambachtelijke karakter van grafiek. Wat is er mooier om na het draaien aan het grote wiel van de pers uw papier met de afdruk voorzichtig van het ets- of linoplaatje, houtblok of triplexplaat te trekken, een fantastische ervaring. Dan ga je meteen aan de slag om je plaatje opnieuw met drukinkt in te smeren, nummer zes van de tien, die je van plan bent te maken.

Waar en wanneer
Vrijdagavond 18.30 – 22:00 uur, 3e etage. Deuren open vanaf 18.30 uur.

Tarief
Zie: Cursusrooster vrijdagavond 3e etage

Docent
Hermine Groenendaal

Aanmelden