Kunst en Koffie – Jongkind en de Impressionisten

15 oktober 2017: Jongkind en de Impressionisten

29 oktober 2017 t/m medio mei 2018 Dordrechts Museum
Johan Barthold Jongkind (1819-1891) werd in het Overijsselse Lattrop geboren en overleed in het Franse La Côte-Saint-André. Hij had het geluk om op voordracht van zijn leermeester Schelfhout onder de hoede van Eugene Isabey in Parijs te vertoeven. Hij maakte daar kennis met een nieuwe wereld, die hij onbevangen vastlegde. De treinverbinding met Normandië bracht hem naar de kust. Daar ontmoette hij de nog jonge Claude Monet, die later Jongkind zou prijzen voor het “ opvoeden van zijn oog”.
In Parijs schilderde Jongkind stadsgezichten, hij was gefascineerd door de vernieuwingen in de stad, de constructie van bruggen, de afbraak van huizen.
Normandië bood hem de gelegenheid zich te concentreren op zeegezichten, op de vele schepen met bollende zeilen en vooral op het licht dat op het water valt.
Het Hollandse landschap en de zo typisch Nederlandse ijsgezichten met de schaatsers op natuurijs, evenals het bijzondere licht tijdens de maannachten inspireerden hem tijdens de intermezzo’s in zijn vaderland. Naast olieverfschilderijen maakte hij prachtige aquarellen.

Prijs: voor leden € 16,50 en voor niet-leden € 18,50 (inclusief kort lidmaatschap)
Plaats en tijd: 
Geldersekade 101, atelier 3e etage om 14:30 uur
Aanmelden en meer informatie: Telefoon 020 6243933 of per e-mail info@dezondagsschilders.nl