Kunst en Koffie – 100 jaar De Stijl

17 september 2017: 100 jaar De Stijl

In November 1917 verscheen het eerste nummer van het maandblad “ De Stijl” onder redactie van Theo van Doesburg. Het laatste nummer, een eerbetoon aan Theo van Doesburg, zou in 1932 uitkomen.
De Stijl was baanbrekend in het verspreiden van informatieve over kubisme en futurisme en niet te vergeten het gedachtegoed van Piet Mondriaan en architecten als Rietveld en J.J.P Oud.
In dit jubileumjaar wordt op veel plaatsen in Nederland op diverse tijden aandacht besteed aan “ De Stijl” .
Sinds 2011 heeft het Gemeentemuseum in Den Haag, dat wereldwijd de grootste collectie Mondriaans in zijn bezit heeft, een permanente tentoonstelling over de Stijl. Verder is de Stijl vertegenwoordigd in het Stedelijk Museum in Amsterdam, waar veel werk van Rietveld en Van Doesburg te zien is, het Rijksmuseum, waar een afdeling is gewijd aan De Stijl en het Centraal Museum in Utrecht dat als dependance het Rietveld-Schröderhuis in beheer heeft en wereldwijd de grootste collectie van zijn meubels. Er is een Mondriaanhuis in Amersfoort . Gedurende het themajaar brengt Museum Dr8888 (Drachten) vier grote tentoonstellingen waarin De Stijl centraal staat. Eelde ( de voormalige Rijksluchtvaartschool) concentreert zich op hedendaagse kunst die zich inspireert op De Stijl en verzorgt in het najaar een grote tentoonstelling over design. Ook Leeuwarden besteedt aandacht aan De Stijl. Reden te over om “ De Stijl” ook voor De Zondagsschilders in het zonnetje te zetten.